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U.S. Department ' 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration JUN . 3 0 : 20]5

Ms. Julie Heckman

Executive Director

American Pyrotechnics Association
7910 Woodmont Ave #1220
Bethesda, MD 20814

Reference No. 16-0057

Dear Ms. Heckman;

This is in response to your April 8, 2016 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to reverse logistics
shipments of fireworks. We have paraphrased and answered your questions as follows:

Ql.  OnMarch 31, 2016 [81 FR 18527], the Pipeline and Hazardous Materials Safety
Administration (PHMSA) published the Reverse Logistics final rule under Docket
PHMSA-2011-0143 (HM-253). You indicate that PHMSA should have written
§ 173.157(c)(1) to state that Division 1.4G materials should be offered for transport
or transported in accordance with sections §§ 173.56(b)(1), 173.56(f), or 173.65. You
believe that adding these sections would more appropriately address all possible
approval routes for the classification of 1.4G consumer fireworks rather than the
single reference to § 173.56.

Al.  In this final rule, PHMSA intended to allow 1.4G fireworks to be shipped from retail
facilities back to distribution centers provided the packaging met the terms of the
original approval and the shipment was made by private carrier. Section
173.157(c)(2) permits all Division 1.4G and 1.4S fireworks “sold in retail facilities”
regardless of how the fireworks were originally approved, therefore if the products
under §§ 173.56(b)(1), 173.56(f), 173.64 or 173.65 they are permitted under this
section. PHMSA may consider adding clarification language in a future rulemaking.

Q2. Younote that § 173.157(c)(2) requires fireworks shipped as reverse logistics to use
packaging that meets the terms of the original approval. You ask if Department of
Transportation (DOT) 4G fiberboard boxes could be used for these reverse logistics
shipments of consumer fireworks.
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As noted in § 173.157(c)(2), the packaging used to ship fireworks as reverse logistics
must meet the terms of the original approval. Therefore, if the DOT fiberboard 4G
box was listed in the approval or authorized for shipment in the forward logistics of

the fireworks, it would also be approved or authorized for the reverse logistics
shipments.

You note that many of the packagings you use to move fireworks already display an
orange 1.4G label and UN 0336 number. You ask if the 1.4G label, the proper
shipping name, and the UN number must be removed from the package in order to
take advantage of the reverse logistics exception.

The answer is yes. In order to utilize the reverse logistics exception in § 173.157,
shippers must only display the limited quantity or reverse logistics marking, thereby

distinguishing between fully regulated shipments of fireworks and reverse logistics
shipments.

You ask if reverse logistics shipments of fireworks that exceed 1,000 pounds gross
weight require placards under § 173.157, as this would trigger the requirement for the

driver of the vehicles to possess a commercial driver’s license (CDL) with a hazmat
endorsement.

The answer is no. Provided the fireworks shipment meets all the requirements in
§ 173.157, the reverse logistics shipment would not require placards.

You ask if there is a shipping paper requirement for reverse logistics shipments of
consumer fireworks under § 173.157.

The answer is no. Provided the fireworks shipment meets all the requirements in
§ 173.157, the reverse logistics shipment would not require a shipping paper.

You ask if 1.4G fireworks shipped under the reverse logistics section are still
considered fireworks under the HMR or if they are considered reverse logistics
materials. .

Shipments of consumer fireworks that are eligible for shipment under the reverse
logistics section in § 173.157 are fireworks. The exceptions provided in § 173.157
are intended to provide minimum packaging, training, and hazard communication to
address the risk posed by hazardous materials that are returned from retail facilities to
the manufacturer, supplier, or distribution center.



These requirements do not provide an option to reclassify the material, but are an
exception that facilitates the movement of these materials from a retail facility back to
the distribution centers.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely, ,,
e _ {""'/

“T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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'Dodd, Alice (PHMSA)

From: Andrews, Steven (PHMSA)

Sent: Monday, April 11, 2016 7:19 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Reverse Logistics FR re 1.4G Consumer Fireworks
Attachments: RL questions for PHMSA 3-16.doc

Alice/Shante,

Please log this in as a interp and assign it to me. The attachment has the questions that need to be answered.

Thanks
steven

From: Julie Heckman [mailto:jheckman@americanpyro.com]
Sent: Friday, April 08, 2016 1:06 PM

To: Andrews, Steven (PHMSA)

Cc: John A. Conkling

Subject: Reverse Logistics FR re 1.4G Consumer Fireworks

Dear Steven,
Thank you so much for returning my phone call regarding the Final Rule on Reverse Logistics.

As we discussed, we believe the reference on pg. 18540 in the Federal Register, under 173.157 (c)(1) should state
Division 1.4G materials offered for transport and transported in accordance with sections 173.56(b)(1), 173.56(f),
173.56(j) or 173.65.

This would then more appropriately address all possible approval routes for the classification of a 1.4G Consumer
Fireworks rather than the current single reference to 173.56 which pertains to only fireworks approved by a Fireworks
Certification Agency (FCA).

Additionally, | have attached several questions that we would appreciate a review and response to in order for us to
prepare guidance for the industry for the upcoming 4™ of July season as we are certain members will want to take
advantage of the Reverse Logistics provisions.

If you require any additional information from the APA in order to address our questions, please feel free to reach out to
me or Dr. John Conkling.

Many thanks for your assistance.

Best regards,
Julie

Julie L. Heckman

Executive Director

American Pyrotechnics Association
Ph.{301) 907-8181

Cell{240) 401-4513
Fax(301)907-9148



Confidentiality Statement: This message is intended for the designated recipient(s) only. This message may be
confidential and legally priviledged, along with any documents, files or previous email messages that are attached. if
you are not the designated recipient of this message, you are hereby notified that any disclosure, copying or use of
information in this message is prohibited. if you believe this message has been sent to you in error, please destroy it
and notify the sender by reply email or by calling (301) 907-8181. Thank you.



Questions for PHMSA re the Reverse Logistics (RL) regulations:

1. The rule requires that “consumer grade fireworks” be packaged “as required by the
approval assigned to those fireworks”. There is a limit of 30 kilograms (66 pounds) of
materials per package. A logical packaging choice for the reverse logistics movement of
consumer (1.4G) fireworks from a retail facility back to the supplier (by private motor
carrier only) would be the DOT-specification 4G fiberboard cartons that were used to
ship the products to the sales facility. Assuming that the cartons are in good condition,
and sealed with tape comparable to that used for the original shipment, are they
permissible to use for RL shipments?

a. These cartons will already have an orange 1.4G label on them, as well as the Fireworks
UNO0336 marking. If the reverse logistics shipment prominently adds the new marking
required by the RL rule as a sticker or tape, does the reverse shipper need to remove the
1.4G label, proper shipping name, and the UN number from the cartons?

b. If the quantity of RL fireworks on the private motor vehicle exceeds 1,000 pounds
(gross weight), is placarding of the vehicle required? This would then trigger the
requirement for the driver of the vehicle to possess a Commercial Driver’s License
(CDL) with a Hazmat endorsement.

c. Are there any requirements pertaining to the shipping papers that are required for RL
shipments?

d. For 1.4G fireworks shipments under the RL rules, are the products that are being
transported still considered to be fireworks for purposes of transportation, or are they
“Reverse Logistics” materials?



